CahayaDiana.com

Personal Blog ♥ A Storyteller & a Dreamer ♥ Filmmaker
E-Greeting Card | Yonamy Gallery

Selamat Tahun Baru 2019 – Jom buat Whatsapp Sticker

By on 07/01/2019

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Masih belum terlambat untuk Kak D nak ucapkan selamat tahun baru 2019 kepada semua pembaca setia blog cahayadiana.com . Terima kasih kerana sentiasa support kak D terutama kepada yang selalu tinggalkan jejak anda di sini. Dah baca entry sebelum ni mengenai Preview filem Hero bersama YAS Tuan Muhammad Hamdan bin Haji […]

Continue Reading

Di Sebalik Tabir | Filem Melayu | Sinema Malaysia

Preview filem Hero bersama YAS Tuan Mohammad Hamdan bin Hj Wahid Ketua Pengarah JBPM

By on 29/12/2018

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog cahayadiana.com. Dah baca ke entry yang CD post sebelum ni iaitu tentang Pemikiran Dakwah P. Ramlee ? Tu artikel warm up namanya. Hehehee.. Sebelum tu kalau sudi Like la facebook page  Cahaya Diana Studios (Page yang mengumpul koleksi hasil kerja CD sama ada yang produce sendiri […]

Continue Reading

Filem P. Ramlee | Hiburan | Kajian Tentang Filem | Sinematografi

Pemikiran Dakwah P. Ramlee

By on 04/11/2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog CD yang tak semenggah nie. Maaf sebab lama tak update. Last update ialah tentang satu artikel berbayar dari Property Guru iaitu Modern versus Contemporary Design Style. Tajuk artikel kali ni CD terpanggil untuk kongsi tentang ilmu perfileman, iaitu berkaitan Pemikiran Dakwah P. Ramlee. Ini bukan artikel […]

Continue Reading

Final Cut Pro | Tutorial | Video Editor | Video Tutorial

Cara buat Color Grading menggunakan Final Cut Pro X

By on 04/06/2018

Cara buat color grading menggunakan Final Cut Pro X: Since ada yang bertanya tentang bagaimana nak buat color grade di fcp X, so CD pun cuba cari video tutorial yang mudah untuk difahami. Tu pun kalau anda faham bahasa inggeris lah. Alaa.. senang jer sebab bahasa inggeris yang digunakan pun bukan bahasa yang bombastic sangat. […]

Continue Reading

Facebook post | Penulisan Skrip | Video Editor

Penulisan Skrip – 3 Perkara Penting Dalam Sesebuah Cerita

By on 16/03/2018

Soalan: Apakah 3 Perkara penting dalam sesebuah cerita? Jawapan : “Pertama ialah.. Skrip… Kedua.. Skrip… dan ketiga juga adalah Skrip…” ~ Hitchcock 😅😅😅 Skrip ni adalah bukti pertama dlm penghasilan sesebuah drama/ filem… Ini pula kata2 keramat dari producer dan director tersohor industri perfileman U-Wei Hj Shaari. Semalam CD bincang pasal ini lah bersama otai penulisan […]

Continue Reading

Behind The Scenes | Drama Bersiri

Drama Bersiri Terbaru Cinta Maya – RTM TV1

By on 26/07/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Alhamdulillah.. selepas selesai edit drama bersiri Semusim Rindu ( 1 Jam x 40 Episod) , CD diberi peluang untuk edit drama bersiri terbaru bertajuk Cinta Maya, (1 Jam x 13 Episod) . Drama bersiri Cinta Maya, diterbitan oleh syarikat produksi Bright Network Sdn. Bhd untuk disiarkan di RTM (TV1). Kini […]

Continue Reading

Blog Review | Event | Umum

Berbuka Puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie

By on 15/06/2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa kabar sahabat pembaca setia blog CahayaDiana.com dan juga yang pertama kali terjumpa blog ni? Dah baca ke entry sebelum ni iaitu tentang cara Allah buang kesombongan kita. Kali ni CD nak share pula pengalaman berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie. Berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie Baru-baru ni […]

Continue Reading

Facebook

Cara Allah buang kesombongan kita

By on 08/06/2017

Cara Allah buang kesombongan kita: Sombongkah kita? Ego kah kita? Adakalanya kita sendiri pun tak nampak kelemahan diri sendiri. Tapi dalam diam, secara halus kita sebenarnya sombong, bongkak dan ego. Bukan kepada manusia, tapi kepada Allah sendiri yang telah menciptakan kita. Ok ini bukan slot ustazah nak berceramah. Tapi terkesan saya dengan posting panjang lebar […]

Continue Reading