Blog Review LifeStyle sponsored post Umum

Nak jimat belanja di Musim Perayaan ? Jom membeli belah di pasaraya borong Segi Fresh

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Menjelang musim perayaan, ramai yang berbelanja sakan bagi membuat persediaan menyambut Aidilfitri. CD pun tak ketinggalan. Dalam usaha berjimat cermat ni, kenalah bijak berbelanja bukan? Jadi, kali ni CD nak share pengalaman membeli belah di pasaraya borong Segi Fresh, yang menawarkan harga yang sangat berpatutan dan sangat berbaloi. Alkisahnya CD stay dengan kakak. Selalu dia yang …

sponsored post Taipei Travel

Jom bercuti ke Taipei dengan Singapore Airlines

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ada yang merancang untuk pergi bercuti ke Taipei tahun ni? CD sebenarnya baru jer balik dari Hatyai. Nanti CD citer pasal Hatyai yer tapi skang tetiba excited pasal Taipei. Next destination kita ke Taipei pulak lah.. Hahahaa.. boleh cenggitu? Apa yang menarik sangat di Taipei? Ramai cakap paling menarik di Taipei ni ialah pasal Makanan. Haa.. …

Blogging

Welcome to the Gutenberg Editor

The goal of this new editor is to make adding rich content to WordPress simple and enjoyable. This whole post is composed of pieces of content—somewhat similar to LEGO bricks—that you can move around and interact with. Move your cursor around and you’ll notice the different blocks light up with outlines and arrows. Press the arrows to reposition blocks quickly, …

E-Greeting Card Yonamy Gallery

Selamat Tahun Baru 2019 – Jom buat Whatsapp Sticker

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Masih belum terlambat untuk Kak D nak ucapkan selamat tahun baru 2019 kepada semua pembaca setia blog cahayadiana.com . Terima kasih kerana sentiasa support kak D terutama kepada yang selalu tinggalkan jejak anda di sini. Dah baca entry sebelum ni mengenai Preview filem Hero bersama YAS Tuan Muhammad Hamdan bin Haji Wahid Ketua Pengarah JBPM. Jika …

Di Sebalik Tabir Filem Melayu Sinema Malaysia

Preview filem Hero bersama YAS Tuan Mohammad Hamdan bin Hj Wahid Ketua Pengarah JBPM

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog cahayadiana.com. Dah baca ke entry yang CD post sebelum ni iaitu tentang Pemikiran Dakwah P. Ramlee ? Tu artikel warm up namanya. Hehehee.. Sebelum tu kalau sudi Like la facebook page  Cahaya Diana Studios (Page yang mengumpul koleksi hasil kerja CD sama ada yang produce sendiri atau kerjasama bersama company lain) …

Filem P. Ramlee Hiburan Kajian Tentang Filem Sinematografi

Pemikiran Dakwah P. Ramlee

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog CD yang tak semenggah nie. Maaf sebab lama tak update. Last update ialah tentang satu artikel berbayar dari Property Guru iaitu Modern versus Contemporary Design Style. Tajuk artikel kali ni CD terpanggil untuk kongsi tentang ilmu perfileman, iaitu berkaitan Pemikiran Dakwah P. Ramlee. Ini bukan artikel penulisan CD sebenarnya. Sekadar share …

Final Cut Pro Tutorial Video Editor Video Tutorial

Cara buat Color Grading menggunakan Final Cut Pro X

Cara buat color grading menggunakan Final Cut Pro X: Since ada yang bertanya tentang bagaimana nak buat color grade di fcp X, so CD pun cuba cari video tutorial yang mudah untuk difahami. Tu pun kalau anda faham bahasa inggeris lah. Alaa.. senang jer sebab bahasa inggeris yang digunakan pun bukan bahasa yang bombastic sangat. Just a simple english. Banyak …

Facebook post Penulisan Skrip Video Editor

Penulisan Skrip – 3 Perkara Penting Dalam Sesebuah Cerita

Soalan: Apakah 3 Perkara penting dalam sesebuah cerita? Jawapan : “Pertama ialah.. Skrip… Kedua.. Skrip… dan ketiga juga adalah Skrip…” ~ Hitchcock 😅😅😅 Skrip ni adalah bukti pertama dlm penghasilan sesebuah drama/ filem… Ini pula kata2 keramat dari producer dan director tersohor industri perfileman U-Wei Hj Shaari. Semalam CD bincang pasal ini lah bersama otai penulisan skrip di Malaysia dan  juga …

Facebook

Cara Allah buang kesombongan kita

Cara Allah buang kesombongan kita: Sombongkah kita? Ego kah kita? Adakalanya kita sendiri pun tak nampak kelemahan diri sendiri. Tapi dalam diam, secara halus kita sebenarnya sombong, bongkak dan ego. Bukan kepada manusia, tapi kepada Allah sendiri yang telah menciptakan kita. Ok ini bukan slot ustazah nak berceramah. Tapi terkesan saya dengan posting panjang lebar di facebook yang ditulis oleh …

Agama Doa Ramadhan Umum

Doa selepas Terawih yang menusuk Kalbu

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Doa selepas Terawih yang menusuk kalbu : Selepas solat witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Agak jarang kita dengar imam nak baca doa dalam Bahasa Melayu. Memang ramai yang tersentuh hati hingga mengalirkan air mata bila menghayati bait-bait bacaan doa imam. Sewaktu moreh saya ambil peluang bertanya pada imam, dari mana …

Blogger Event

8 Sebab anda patut hadir majlis Sepetang Bersama Blogger 2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Macam banyak jer nak bagi 8 Sebab kenapa patut hadir majlis Sepetang Bersama Blogger 2017 (#SBB2017 ) ni kan. Hahaha.. Takpelah.. sempena kita berada di bulan Syaaban, bulan ke-8 dalam tahun Hijrah, so saya baik hati nak bagi 8 sebab kenapa kita semua patut hadir event Sepetang Bersama Blogger 2017 ni. Sedikit info jika belum tahu apa …

Kecantikan Mary Kay Skin Care

Kenapa Pencuci Muka Mary Kay tak Berbuih?

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Agak-agak kenapa eh pencuci muka Mary Kay tak berbuih? Haa.. hari ni tetiba rasa nak share tentang produk kecantikan Mary Kay, kategori penjagaan kulit. Bukan apa, tengok traffic blog cahayadiana.com ni boleh tahan jugak orang yang mencari info kecantikan di sini walaupun banyak yang saya kongsikan pasal video sebenarnya. Oklah memandangkan saya punya blog …