Preview filem Hero bersama YAS Tuan Mohammad Hamdan bin Hj Wahid Ketua Pengarah JBPM

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog cahayadiana.com. Dah baca ke entry yang CD post sebelum ni iaitu tentang Pemikiran Dakwah P. Ramlee ? Tu artikel warm up namanya. Hehehee.. Sebelum tu kalau sudi Like la facebook page  Cahaya Diana Studios (Page yang mengumpul koleksi hasil kerja CD sama ada yang produce sendiri atau kerjasama bersama company lain) …

Pemikiran Dakwah P. Ramlee

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog CD yang tak semenggah nie. Maaf sebab lama tak update. Last update ialah tentang satu artikel berbayar dari Property Guru iaitu Modern versus Contemporary Design Style. Tajuk artikel kali ni CD terpanggil untuk kongsi tentang ilmu perfileman, iaitu berkaitan Pemikiran Dakwah P. Ramlee. Ini bukan artikel penulisan CD sebenarnya. Sekadar share …

Modern Versus Contemporary Design Style

In the parlance of design, some design terms may sound similar in terms of the dictionary’s definition of the word itself. Certain terms are also often used interchangeably. The design terms “modern” and “contemporary” may sound like the they mean the same thing. If you really think about it, it certainly could be true. After all, isn’t all contemporary decor …

Cara buat Color Grading menggunakan Final Cut Pro X

Cara buat color grading menggunakan Final Cut Pro X: Since ada yang bertanya tentang bagaimana nak buat color grade di fcp X, so CD pun cuba cari video tutorial yang mudah untuk difahami. Tu pun kalau anda faham bahasa inggeris lah. Alaa.. senang jer sebab bahasa inggeris yang digunakan pun bukan bahasa yang bombastic sangat. Just a simple english. Banyak …

Home decoration mistakes that you should avoid

  With so many HDB flats or BTO flats available for sale that you can search from PropertyGuru, it is no wonder that the property investment market has been hot. More people are jumping into the property investment bandwagon. However, buying a resale HDB flat or a BTO flat can be unaffordable to certain people, especially young working adults who …

Penulisan Skrip – 3 Perkara Penting Dalam Sesebuah Cerita

Soalan: Apakah 3 Perkara penting dalam sesebuah cerita? Jawapan : “Pertama ialah.. Skrip… Kedua.. Skrip… dan ketiga juga adalah Skrip…” ~ Hitchcock 😅😅😅 Skrip ni adalah bukti pertama dlm penghasilan sesebuah drama/ filem… Ini pula kata2 keramat dari producer dan director tersohor industri perfileman U-Wei Hj Shaari. Semalam CD bincang pasal ini lah bersama otai penulisan skrip di Malaysia dan  juga …