CahayaDiana.com

Personal Blog ♥ A Storyteller & a Dreamer ♥ Filmmaker
Umum

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari

23/12/2016

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari ini sangat penting untuk dijadikan rujukan bagi mereka yang ingin menghasilkan kertas cadangan idea menghasilkan dokumentari.  Proposal atau juga dikenali sebagai treatment dokumentari ini adalah proses pra-penerbitan (pre-production) yang kita perlu ingat untuk mempersembahkan idea kepada penerbit, pihak yang ingin membeli dokumentari kita atau untuk mendapatkan dana daripada pihak-pihak tertentu.

Secara asasnya, untuk menulis treatment dokumentari, 7 panduan ini perlulah diberi perhatian;

1. Nyatakan secara jelas

Proposal dokumentari haruslah menceritakan secara jelas apa yang ingin anda lakukan. Pastikan mereka tidak hanya merasa bahawa anda ingin menghasilkan filem dokumenatri tersebut, tetapi buatlah mereka secara lebih khusus merasakan bahawa andalah individu yang tepat untuk menghasilkan filem dokumentari tersebut.

2. Mempunyai struktur

Dokumentari mengangkat kisah sebenar, tetapi perlukan kreativiti dalam menggunakan teknik bercerita. Jangan merendah-rendahkan kuasa kata-kata, struktur tiga tindakan tradisional (traditional three-act structure).

3. Sesuatu perkara akan berubah-ubah jika anda menggerakkannya, tetapi matlamat yang jelas akan memandu setiap perjalanan anda.

Dunia nyata seolah-olah membaling bola lengkung – ya, tetapi itulah sebabnya anda perlu bersedia lebih awal untuk memukul bola tersebut, dan jangan takut untuk mencapai ke arah matlamat anda!

4. Terangkan dengan jelas dan pastikan watak di dalam pilihan anda berjaya memainkan peranannya.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge