Final Cut Pro | Tutorial | Video Editor | Video Tutorial

Cara buat Color Grading menggunakan Final Cut Pro X

By on 04/06/2018

Cara buat color grading menggunakan Final Cut Pro X: Since ada yang bertanya tentang bagaimana nak buat color grade di fcp X, so CD pun cuba cari video tutorial yang mudah untuk difahami. Tu pun kalau anda faham bahasa inggeris lah. Alaa.. senang jer sebab bahasa inggeris yang digunakan pun bukan bahasa yang bombastic sangat. […]

Continue Reading

Politik | Profil Ikon | Umum

Biografi Tun Dr. Mahathir Mohamad

By on 28/05/2018

Nampaknya ramai yang belum move on lagi dengan PRU 14. Dalam whatsapp group dan di media sosial masih lagi memperkatakan tentangnya. Tak ketinggalan pihak pembangkang pun asyik nak kecam jer dengan menuntut janji2 manifesto2 Pakatan Harapan. Alahai.. sabarlah yer. Bagi peluang Tun M sebab beliau pun banyak urusan negara nak diselesaikan satu per satu. Siapa […]

Continue Reading

Facebook post | Penulisan Skrip | Video Editor

Penulisan Skrip – 3 Perkara Penting Dalam Sesebuah Cerita

By on 16/03/2018

Soalan: Apakah 3 Perkara penting dalam sesebuah cerita? Jawapan : “Pertama ialah.. Skrip… Kedua.. Skrip… dan ketiga juga adalah Skrip…” ~ Hitchcock 😅😅😅 Skrip ni adalah bukti pertama dlm penghasilan sesebuah drama/ filem… Ini pula kata2 keramat dari producer dan director tersohor industri perfileman U-Wei Hj Shaari. Semalam CD bincang pasal ini lah bersama otai penulisan […]

Continue Reading

Behind The Scenes | Drama Bersiri

Drama Bersiri Terbaru Cinta Maya – RTM TV1

By on 26/07/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Alhamdulillah.. selepas selesai edit drama bersiri Semusim Rindu ( 1 Jam x 40 Episod) , CD diberi peluang untuk edit drama bersiri terbaru bertajuk Cinta Maya, (1 Jam x 13 Episod) . Drama bersiri Cinta Maya, diterbitan oleh syarikat produksi Bright Network Sdn. Bhd untuk disiarkan di RTM (TV1). Kini […]

Continue Reading

Blog Review | Event | Umum

Berbuka Puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie

By on 15/06/2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa kabar sahabat pembaca setia blog CahayaDiana.com dan juga yang pertama kali terjumpa blog ni? Dah baca ke entry sebelum ni iaitu tentang cara Allah buang kesombongan kita. Kali ni CD nak share pula pengalaman berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie. Berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie Baru-baru ni […]

Continue Reading

Facebook

Cara Allah buang kesombongan kita

By on 08/06/2017

Cara Allah buang kesombongan kita: Sombongkah kita? Ego kah kita? Adakalanya kita sendiri pun tak nampak kelemahan diri sendiri. Tapi dalam diam, secara halus kita sebenarnya sombong, bongkak dan ego. Bukan kepada manusia, tapi kepada Allah sendiri yang telah menciptakan kita. Ok ini bukan slot ustazah nak berceramah. Tapi terkesan saya dengan posting panjang lebar […]

Continue Reading

Agama | Doa | Ramadhan | Umum

Doa selepas Terawih yang menusuk Kalbu

By on 02/06/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Doa selepas Terawih yang menusuk kalbu : Selepas solat witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Agak jarang kita dengar imam nak baca doa dalam Bahasa Melayu. Memang ramai yang tersentuh hati hingga mengalirkan air mata bila menghayati bait-bait bacaan doa imam. Sewaktu moreh saya ambil peluang […]

Continue Reading

Drama Bersiri | TV/Filem

Drama Bersiri Adaptasi Novel ‘Semusim Rindu’

By on 18/05/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Drama bersiri adaptasi novel ‘Semusim Rindu’ karya Aleeya Aneesa akan ditayangkan di Astro Prima pada 29 Mei 2017 ini. Heh.. sama date dengan my birthday la pulak kan. Ok nak announce jer dulu tentang drama ni. Kita nak park sinopsis dulu. Karang CD update yer.. bukan apa.. tengah […]

Continue Reading

Blogger | Event

8 Sebab anda patut hadir majlis Sepetang Bersama Blogger 2017

By on 07/05/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Macam banyak jer nak bagi 8 Sebab kenapa patut hadir majlis Sepetang Bersama Blogger 2017 (#SBB2017 ) ni kan. Hahaha.. Takpelah.. sempena kita berada di bulan Syaaban, bulan ke-8 dalam tahun Hijrah, so saya baik hati nak bagi 8 sebab kenapa kita semua patut hadir event Sepetang Bersama Blogger 2017 ni. […]

Continue Reading