Drama Bersiri | TV/Filem

Drama Bersiri Adaptasi Novel ‘Semusim Rindu’

By on 18/05/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Drama bersiri adaptasi novel ‘Semusim Rindu’ karya Aleeya Aneesa akan ditayangkan di Astro Prima pada 29 Mei 2017 ini. Heh.. sama date dengan my birthday la pulak kan. Ok nak announce jer dulu tentang drama ni. Kita nak park sinopsis dulu. Karang CD update yer.. bukan apa.. tengah […]

Continue Reading

Blogger | Event

8 Sebab anda patut hadir majlis Sepetang Bersama Blogger 2017

By on 07/05/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Macam banyak jer nak bagi 8 Sebab kenapa patut hadir majlis Sepetang Bersama Blogger 2017 (#SBB2017 ) ni kan. Hahaha.. Takpelah.. sempena kita berada di bulan Syaaban, bulan ke-8 dalam tahun Hijrah, so saya baik hati nak bagi 8 sebab kenapa kita semua patut hadir event Sepetang Bersama Blogger 2017 ni. […]

Continue Reading

Kecantikan | Mary Kay | Skin Care

Kenapa Pencuci Muka Mary Kay tak Berbuih?

By on 09/04/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Agak-agak kenapa eh pencuci muka Mary Kay tak berbuih? Haa.. hari ni tetiba rasa nak share tentang produk kecantikan Mary Kay, kategori penjagaan kulit. Bukan apa, tengok traffic blog cahayadiana.com ni boleh tahan jugak orang yang mencari info kecantikan di sini walaupun banyak yang saya kongsikan pasal video sebenarnya. […]

Continue Reading

Slider | Video Editor

Aplikasi Penyuntingan Video Terbaik 2017

By on 04/04/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Ramai yang tanya saya tentang apakah Aplikasi Penyuntingan Video Terbaik 2017 ? Agak susah nak jawab sebab saya bukan seorang editor yang selalu bertukar-tukar software/ aplikasi video editor. Sebagai seorang professional video editor, saya hanya biasa dengan software/aplikasi yang bersesuaian dengan tuntutan kerja saya. Semestinya aplikasi Final Cut Pro […]

Continue Reading

Al Quran | Hijrah Diri | Umum

Mukjizat Metamatika Al-Quran – Part 1

By on 29/03/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Mukjizat Metamatika Al-Quran ini adalah hasil kajian oleh Dr. Mir Hazil Azran Ramli dari page Hijrah Diri (HD). Bagi yang minat untuk mengambil tahu atau ambil peduli tentang rahsia di sebalik nombor dan huruf, beliau adalah pakar yang boleh kita rujuk. Bagi saya sendiri, ini adalah salah satu cabang […]

Continue Reading

Slider | Tip Pemasaran

Nak Produk Anda Viral? Guna Cara ni…

By on 06/01/2017

Nak Produk Anda Viral? Guna Cara ini : Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Artikel ni kak D copy and paste dari posting kak D baru-baru ni di fesbuk tapi edit sikitlah nak bagi sedap dibaca. Tak tahulah anda ‘bran’ ke tak untuk buat benda-benda macam ni. Hehehee.. apa-apa pun kak D sekadar berkongsi pengalaman… —– Dulu masa blajaq tentang […]

Continue Reading

CDVLog

Selamat Tahun Baru 2017 – VLog Pertama Recap Projek Video 2017

By on 05/01/2017

Selamat Tahun Baru 2017 – VLog Pertama Recap Projek Video 2017: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Harap belum terlambat untuk kak D ucapkan Selamat Tahun Baru 2017. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk terus bernafas hingga ke tahun 2017. Semoga kita semua lebih dikurniakan kehidupan yang lebih baik sepanjang 2017 ni. Alhamdulillah. Hari ini dalam sejarah.. hehehe.. Finally kak […]

Continue Reading

Media Sosial | Saham Akhirat | Tazkirah | Viral

Lepas ni dah tak nak solat lambat lagi

By on 01/01/2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog CahayaDiana.com. Kalau sudi tinggalkanlah komen murni anda yer. Dah baca ke artikel sebelum ni iaitu tentang 7 Panduan Menghasilkan Proposal Dokumentari ?. Artikel tu dikongsi sebagai panduan diri sendiri jugak sebenarnya. Bagi yang ada idea nak hasilkan dokumentari boleh la refer panduan tu. Sebelum tu […]

Continue Reading

Umum

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari

By on 23/12/2016

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari ini sangat penting untuk dijadikan rujukan bagi mereka yang ingin menghasilkan kertas cadangan idea menghasilkan dokumentari.  Proposal atau juga dikenali sebagai treatment dokumentari ini adalah proses pra-penerbitan (pre-production) yang kita perlu ingat untuk mempersembahkan idea kepada penerbit, pihak yang ingin membeli dokumentari kita atau untuk mendapatkan dana daripada pihak-pihak […]

Continue Reading

Motivasi

7 Tips Motivasi Pagi Untuk Lebih Semangat

By on 08/11/2016

7 Tips Motivasi Pagi Untuk Lebih Semangat : Assalamualaikum & Salam Sejahtera..   Perkara terbaik yang anda patut lakukan pada waktu pagi ialah; 1. Bersyukur..Bersyukur…dan Bersyukur.. Bersyukur sebab anda masih diberikan peluang untuk menerukan hidup. Anda juga masih diberikan kesempatan untuk melakukan yang terbaik pada hari ini, lebih baik daripada hari kelmarin. 2.Tekad Bermotivasi Pasang […]

Continue Reading