CahayaDiana.com

Video Editor by Profession, Blogger by Passion
Final Cut Pro | Tutorial | Video Editor | Video Tutorial

Cara buat Color Grading menggunakan Final Cut Pro X

04/06/2018

Cara buat color grading menggunakan Final Cut Pro X: Since ada yang bertanya tentang bagaimana nak buat color grade di fcp X, so CD pun cuba cari video tutorial yang mudah untuk difahami. Tu pun kalau anda faham bahasa inggeris lah. Alaa.. senang jer sebab bahasa inggeris yang digunakan pun bukan bahasa yang bombastic sangat. Just a simple english.

Banyak jer video tutorial yang bagus. Tapi setakat yang mudah difahami sekarang ni video yang dihasilkan oleh Daniel Schiffer ni lah.

Maklumat tambahan pada caption video beliau:

Today I show you how to color grade in Final Cut Pro X without the use of any plug ins.

Adjustment layers download : http://bit.ly/2w8DSrr
Further clarification for installing adjustment layers: http://bit.ly/2fOP4Dy

Turut disertakan link ke video pencerahan bagaimana nak install plugin untuk Final Cut Pro X

Harap video ni dapat membantu kepada yang bertanya CD di ruang messenger .

Nak tunggu CD buat video tutorial sendiri entah bila ada masa kan. Sebab komitmen untuk siapkan amanah yang diberi ni lain sikit. Tak berani janji bila akan buat. Sebab tengok video tutorial kat Youtube yang berbahasa Inggeris macam dah complete kalau anda betul-betul nak belajar setiap teknik dari A to Z dalam penghasilan video bermula dari penulisan skrip, pengarahan, teknik penggambaran hinggalah ke penyuntingan. Cuma kita jer kena rajin mencari setiap ilmu yang kita nak dan tahu kata kunci (keyword) yang betul dalam mencari.

Ok jika ada soalan untuk video tutorial, apa yang CD boleh bantu setakat ni ialah tolong cari video tutorial yang sesuai dengan apa yang anda nak tahu sahaja berdasarkan keyword yang sesuai. Tak perlu belajar semua dalam satu masa. Hanya fokus dulu pada apa yang kita nak tahu sahaja ok.

Semoga bermanfaat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge