Thursday, November 21, 2019
sponsored post Taipei Travel

Jom bercuti ke Taipei dengan Singapore Airlines

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ada yang merancang untuk pergi bercuti ke Taipei tahun ni? CD sebenarnya baru jer balik dari Hatyai. Nanti CD citer pasal Hatyai yer tapi skang tetiba excited pasal Taipei. Next destination kita ke Taipei pulak lah.. Hahahaa.. boleh cenggitu?

Apa yang menarik sangat di Taipei?

Ramai cakap paling menarik di Taipei ni ialah pasal Makanan. Haa.. yang suka makan tu jom la kita pergi food hunting pelbagai makanan Taiwan di pasar malam yang tersedia di situ. Jangan risau tentang makanan Halal, kerana Taipei kini dah boleh dikatakan ‘Muslim Friendly’ di mana kita yang muslim ni tak susah untuk mendapatkan makanan Halal di sana dan juga ada Masjid untuk kita solat.

Taipei Grand Mosque

Antara makanan halal yang terkenal di Taipei ialah seperti Chang Beef Noodle Shop, Fried Chicken Master, Really Good Seafood dan banyak lagi.

Bukan tu jer.., kita boleh melawat pelbagai destinasi kebudayaan di situ. Waahh tentu seronok ni. Paling best sebab Taipei ni kaya dengan ciri-ciri kebudayaan yang kita pasti tertawan untuk lihat dengan lebih dekat.

Sumber foto: www.travel.taipei

Bandar Taipei ni adalah ibu negara Taiwan. Ia terletak di bahagian utara pulau tersebut. Bandar Taipei merangkumi Bandar Baru Taipei yang terletak 25 km barat daya dari bahagian utara bandar pelabuhan Keelung.

Sebelum tiba ke sana, benda yang paling penting kita kena pastikan awal-awal ialah mengenai lapangan terbang mereka. Di Taiwan saja terdapat 4 lapangan terbang utama, nanti jenuh juga kalau kita tak sure betul-betul mana lapangan terbang pilihan yang nak dituju.

Tapi kalau kita travel menaiki Singapore Airlines, pilihan lapangan terbang kita ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Taiwan Taoyun yang terletak di luar Bandar Taipei. Lapangan Terbang Antarabangsa Taiwan Taoyun merupakan lapangan terbang terbesar di Bandar Taipei. So far, kalau di antara empat lapangan terbang yang ada, lapangan terbang ni yang paling sibuk.

Pening jugak fikir kalau nak buat planning ke Taipei ni. Tapi takpe.. CD dah buat research sikit tentang beberapa pilihan pengangkutan awam  dan destinasi pelancongan menarik yang ada di situ! Lets cekidout..

Dari segi pengangkutan, actually tak susah untuk bergerak bila kita dah berada di Bandar Taipei.  Sememangnya ada pelbagai jenis pengangkutan awam yang boleh kita dapat dengan mudah di situ. Jadi, senang lah kita nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Antara pengangkutan kereta api yang terdapat di situ termasuk TRA, HSR dan MRT. Ia juga berhubung dengan bas terminal utama, iaitu Terminal Bas Taipei.

Satu lagi kaedah yang lebih mudah untuk kita bergerak apabila berada di Bandar Taipei ialah dengan berbasikal! Wahh.. tetiba terbayang betapa cutenya kalau kita naik basikal beramai-ramai. Kemudian kita shoot lah video klip sket dan photoshoot cecantik. Tentu meriah kann.. Hehee..

Perkhidmatan sewa basikal YouBike yang digemari ramai – credit foto: Google

Di Taipei terdapat YouBike, iaitu sistem perkongsian basikal yang membolehkan kita menyewa basikal untuk bergerak. Ia bukan saja mudah, malah ia menyihatkan, murah dan memelihara alam sekitar. Jadi, marilah berbasikal bersama-sama! Steady..!!

My friend also said.. “If you only make time for one of the many things to do in Taipei, you’ve got to check out a night market. Taiwan is famous for its delicious and inventive night markets, where street vendors specialize in a single dish and prepare it to perfection to long queues of salivating visitors. For your convenient you can stay within walking distance area to Shilin Night Market, which is the most popular of the Taipei night markets. It’s considered by Taiwanese to be the most “touristy” night market.

Eh tetiba tercakap omputih plak.. Ok kita switch balik ke BM pulakk.. pun boleh..

So, memandangkan memang akan ada banyak benda menarik yang menanti di Taipei, apa kata kita jadikan Taipei sebagai destinasi percutian yang seterusnya? Ok tak?

Jom naik Singapore Airlines – credit foto: wonderlust.co.uk

Ramai jugak kawan CD yang dok menghasut.. kalau nak pastikan percutian kita jadi lebih memuaskan dan bermakna, pergi jer book flights to Taipei dari Traveloka sebab diorang ada banyak gak Singapore Airlines promotion untuk ke sana. Go check it out, peeps!

Kesahnyaaa.. Ajoms..!! laju lah kita book tiket flight ke Taipei dari Traveloka..

CahayaDiana
<p>Cahaya Diana - A Lifestyle blogger | Also blogging about personal development, social media tips, family and friends and sharing about production industry. Currently fulltime film editor at No Name Films Factory. ::: Working Experience ➤ Film & Drama Editor @Metrowealth MIG; Script Writer & Graphic Designer @DoubleVision ::: Degree in Cinematography (UNIMAS)</p>

10 thoughts on “Jom bercuti ke Taipei dengan Singapore Airlines

  1. Wow best! Dah lama Teringin juga nak kesana tapi blm berpeluang … Semoga rezeki tahun ni bertambah dan dapat kesana weeeeeeeee and I don’t mind trying out traveloka for my next trip.

    1. In Shaa Allah semoga ada ruang dan peluang utk saudari Nik Linda ke sana. & don’t forget to book your flight ticket via Traveloka .

    1. Hahaa.. masuk jangan tak masuk dlm list travel. Jangan lupa book tiket di Traveloka yer. hehehee

  2. Thank you for your important tips about Taeif Travel. This is a fun place and here the last Prophet of Islam, Prophet Muhammad (SM) emigrated to the unbelievers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Back To Top