Doa selepas Terawih yang menusuk Kalbu

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Doa selepas Terawih yang menusuk kalbu : Selepas solat witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Agak jarang kita dengar imam nak baca doa dalam Bahasa Melayu. Memang ramai yang tersentuh hati hingga mengalirkan air mata bila menghayati bait-bait bacaan doa imam. Sewaktu moreh saya ambil peluang bertanya pada imam, dari mana …

Malam Nisfu Syaaban 1436 Hijrah (2015)

Malam Nisfu Sya’ban 1436 / 2015 – Dikesempatan ini CD ingin ucapkaan selamat menyambut malam Nisfu Sya’aban.   Kehadiran bulan Sya’aban menandakan kita semakin hampir dengan bulan Ramadhan 1436 H yang sangat dinanti-nanti seluruh umat Islam untuk kita beramal sebanyak-banyaknya.   Ketika ini kita sudah berada di pertengahan bulan Sya’ban. Tanggal 15 Sya’ban 1436 H telah jatuh pada 2 Jun …

Zikir Tenang dan Penawar Hati

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ Salam sejahtera..   Ketika CD menulis ni jam dah menunjukkan pukul 1:15 am. My mom tengah tidur di sebelah…   Mak tak boleh tidur. Mak mintak CD pasangkan satu lagu nasyid. CD cari di Youtube terjumpa Zikir Tenang dan Penawar Hati alunan Munif Ahmad dari kumpulan Hijjaz ni. So pasanglah zikir ni sampai emak pun …

Adakah MLM Haram? (Part II)

Ini adalah sambungan daripada artikel Dr Badrulamin dari keratan Majalah Bisnes: Adakah MLM Haram Part I. ********************************************************* “ kita perlu kembali kepada asas serta panduan yang telah diberikan Rasulullah dan Islam sebagai jalan penyelesaian.” “Asas pertama ialah produk mesti halal, kedua, jujur atau tiada penipuan, sementara yang ketiga, tiada penindasan”. Jelas beliau yang juga pendakwah terkenal dan bekas pensyarah UIAM. Sebagai …

Adakah MLM Haram?

Artikel tentang persoalan sama ada bisnes MLM ni haram atau tak. Ini adalah artikel lama yang CD jumpa balik dalam my lappy. Almost 5 years tersimpan dalam folder diam-diam jer.. Artikel ni adalah pendapat peribadi Dr Badrulamin Hj Baharon yang mana berasaskan kepada panduan yang diberikan oleh Rasulullah S.A.W dan Islam sendiri. ************** Petikan Artikel dari majalah Bisnes ***************** Bidang …

Sepuluh Ayat Pertama Surah Al-Kahfi

Sepuluh Ayat Pertama Surah Al-Kahfi

Tujuan entry ini dibuat adalah sebagai peringatan buat diri sendiri dan juga pembaca yang sedang membaca entry CD kali ni. ******** Hadith dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surah Al- Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal.” (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi) Semoga memberi manfaat untuk kita bersama.. Amiinnnn…

Sinar Harian: Genap Sebulan Ammar Pergi

Sinar Harian: Genap Sebulan Ammar Pergi

Ini adalah berita dari akhbar Sinar Harian: KEHIDUPANNYA seperti remaja lain, aktif bersukan, lasak dan suka melakukan sesuatu yang baru serta mencabar dirinya. Ketika hayatnya, dirinya kurang dikenali, namun tatkala dia meninggal, satu dunia mengenalinya! Dialah Ahmad Ammar Ahmad Azam, meninggal dunia kerana dilanggar ambulans ketika melintas jalan di Istanbul, Turki, jam 1.30 petang (7.30 malam waktu Malaysia), pada 2 …

Wanita Yang Terlepas Pandang Tentang NikmatNya

Wanita Yang Terlepas Pandang Tentang NikmatNya

Kita Selalu Meronta-Ronta Kerana Doa Kita Jarang Dimakbulkan. Ada seorang wanita tua mengadu kepada seorang Ustaz dengan nada yang sedih. “Ustaz, saya sangat sedih. Saya bukanlah seorang wanita yang jahat. Hari-hari saya solat, hari-hari saya berdoa, agar Allah berikan sejahterakan hidup saya. Namun,yang berlaku adalah sebaliknya. Saya masih lagi seorang kerani,walaupun sudah 32 tahun berkhidmat di pejabat swasta itu. Saya …

Pengasas dan Jutawan Sendayu Tinggi kini Pakai Purdah

Pengasas dan Jutawan Sendayu Tinggi kini Pakai Purdah

Rasanya sudah ramai yang tahu tentang kesusahan lampau saya kerana banyak majalah menyiarkan cerita itu. Niat saya tiada lain, hanya mahu menjadi pencetus semangat untuk wanita di luar sana. Biar mereka tahu, sebagai manusia jangan terlalu mengharapkan orang lain untuk berjaya dalam hidup. Saya pernah jadi penoreh getah, sambil-sambil itu melakukan bermacam-macam kerja kampung untuk menampung hidup. Malah pernah juga …

Salam Maulidur Rasul ..

Salam Maulidur Rasul ..

Assalamualaikum… Wahh..CD memang lama tinggalkan blog ni sekejap yer sebab sedang sibuk mengendalikan satu event yang sangat gilang gemilang. Takpe nanti CD post di sini.. Event tu baru habis semalam dan yang sedihnya laptop kesayangan CD dah crash..huhuhuuu… CD kena tunggu si Amin Johar yang sedang bercuti di Kedah.. Dia dah jadi panasihat IT CD dan Doktor Lappy …hahahaaa…mcm kelakar …