Blog Review | Event | Umum

Berbuka Puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie

By on 15/06/2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa kabar sahabat pembaca setia blog CahayaDiana.com dan juga yang pertama kali terjumpa blog ni? Dah baca ke entry sebelum ni iaitu tentang cara Allah buang kesombongan kita. Kali ni CD nak share pula pengalaman berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie. Berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie Baru-baru ni […]

Continue Reading

Agama | Doa | Ramadhan | Umum

Doa selepas Terawih yang menusuk Kalbu

By on 02/06/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Doa selepas Terawih yang menusuk kalbu : Selepas solat witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Agak jarang kita dengar imam nak baca doa dalam Bahasa Melayu. Memang ramai yang tersentuh hati hingga mengalirkan air mata bila menghayati bait-bait bacaan doa imam. Sewaktu moreh saya ambil peluang […]

Continue Reading

Al Quran | Hijrah Diri | Umum

Mukjizat Metamatika Al-Quran – Part 1

By on 29/03/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Mukjizat Metamatika Al-Quran ini adalah hasil kajian oleh Dr. Mir Hazil Azran Ramli dari page Hijrah Diri (HD). Bagi yang minat untuk mengambil tahu atau ambil peduli tentang rahsia di sebalik nombor dan huruf, beliau adalah pakar yang boleh kita rujuk. Bagi saya sendiri, ini adalah salah satu cabang […]

Continue Reading

Mutiara Kata | Umum

Sahabat umpama Garam Gula Beras Dessert Sayur ?

By on 13/02/2017

Puisi tentang Sahabat : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tentu ada di sini yang mencari Puisi tentang Sahabat atau dalam istilah lain.. mutiara kata tentang sahabat; kata-kata indah tentang sahabat; ayat-ayat puitis; kata-kata indah tentang sahabat untuk ditujukan buat seseorang yang bergelar sahabat, rakan, kawan, teman dan yang sewaktu dengannya. Kak D memang penggemar puisi dan […]

Continue Reading

Umum

Selamat Hari Kebangsaan : 58 Tahun Malaysia Merdeka!

By on 31/08/2015

Hari ni 31 Ogos 2015 genaplah 58 tahun kemerdekaan negara kita Malaysia. Di kesempatan ni CD nak ucapkan Selamat Hari Merdeka kepada semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Tema tahu ini ialah Sehati Sejiwa.. Adakah kita betul-betul sehati sejiwa? Walaupun negara kita dilanda pelbagai isu ekonomi, politik dan sebagainya.. Namun, kita harus sedar bahawa walau […]

Continue Reading

Umum

Al-Fatihah buat seorang sahabat

By on 05/07/2015

Tanggal 3 July 2015, jam 10.40 seorang sahabat saya telah kembali ke Rahmatullah.. beliau yang saya maksudkan ialah arwah Nurul Ilyani Abdullah Hasnan. Nurul Ilyani.. atau kami panggil Yani di SMKAK dulu seorang yang periang dan sentiasa ceria. Memang kalau duduk dengan Yani kami akan sentiasa happy dan bergelak ketawa. Hilang stress belajar sekejap. Itulah […]

Continue Reading

Umum

Apa itu Montaj Opening dan End Credit ?

By on 06/02/2015

Bagi anda yang selalu layan drama kat TV atau filem pasti ternanti-nanti siapakah pelakon yang terlibat dalam drama /filem tersebut. Biasanya di awal cerita dan di akhir cerita pun ada. Itulah yang dinamakan montaj opening dan ending credit.   APAKAH ITU MONTAJ OPENING DAN ENDING CREDIT ? Mudah jer nak faham kan bila sebut montaj […]

Continue Reading