Nak jimat belanja di Musim Perayaan ? Jom membeli belah di pasaraya borong Segi Fresh

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Menjelang musim perayaan, ramai yang berbelanja sakan bagi membuat persediaan menyambut Aidilfitri. CD pun tak ketinggalan. Dalam usaha berjimat cermat ni, kenalah bijak berbelanja bukan? Jadi, kali ni CD nak share pengalaman membeli belah di pasaraya borong Segi Fresh, yang menawarkan harga yang sangat berpatutan dan sangat berbaloi. Alkisahnya CD stay dengan kakak. Selalu dia yang …

Home decoration mistakes that you should avoid

  With so many HDB flats or BTO flats available for sale that you can search from PropertyGuru, it is no wonder that the property investment market has been hot. More people are jumping into the property investment bandwagon. However, buying a resale HDB flat or a BTO flat can be unaffordable to certain people, especially young working adults who …

Berbuka Puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa kabar sahabat pembaca setia blog CahayaDiana.com dan juga yang pertama kali terjumpa blog ni? Dah baca ke entry sebelum ni iaitu tentang cara Allah buang kesombongan kita. Kali ni CD nak share pula pengalaman berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie. Berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie Baru-baru ni CD dijemput untuk berbuka puasa …

Doa selepas Terawih yang menusuk Kalbu

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Doa selepas Terawih yang menusuk kalbu : Selepas solat witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Agak jarang kita dengar imam nak baca doa dalam Bahasa Melayu. Memang ramai yang tersentuh hati hingga mengalirkan air mata bila menghayati bait-bait bacaan doa imam. Sewaktu moreh saya ambil peluang bertanya pada imam, dari mana …

Mukjizat Metamatika Al-Quran – Part 1

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Mukjizat Metamatika Al-Quran ini adalah hasil kajian oleh Dr. Mir Hazil Azran Ramli dari page Hijrah Diri (HD). Bagi yang minat untuk mengambil tahu atau ambil peduli tentang rahsia di sebalik nombor dan huruf, beliau adalah pakar yang boleh kita rujuk. Bagi saya sendiri, ini adalah salah satu cabang ilmu yang baru, tapi sebenarnya …

Sahabat umpama Garam Gula Beras Dessert Sayur ?

Puisi tentang Sahabat : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tentu ada di sini yang mencari Puisi tentang Sahabat atau dalam istilah lain.. mutiara kata tentang sahabat; kata-kata indah tentang sahabat; ayat-ayat puitis; kata-kata indah tentang sahabat untuk ditujukan buat seseorang yang bergelar sahabat, rakan, kawan, teman dan yang sewaktu dengannya. Kak D memang penggemar puisi dan ayat-ayat mutiara kata ni lebih-lebih …

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari ini sangat penting untuk dijadikan rujukan bagi mereka yang ingin menghasilkan kertas cadangan idea menghasilkan dokumentari.  Proposal atau juga dikenali sebagai treatment dokumentari ini adalah proses pra-penerbitan (pre-production) yang kita perlu ingat untuk mempersembahkan idea kepada penerbit, pihak yang ingin membeli dokumentari kita atau untuk mendapatkan dana daripada pihak-pihak tertentu. Secara asasnya, untuk menulis …

Kajian tentang Watak dan Perwatakan dalam Filem

Kajian tentang Watak dan Perwatakan dalam Filem : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Jangan terkejut tiba-tiba tajuk entry kak D kali ni berbunyi agak serius. Dah macam kak D nak start lecture jer kan. Jangan salah faham.. sebenarnya kak D baru terjumpa buku tesis masa kak D belajar di Unimas dulu. Tajuk tesis kak D.. Kajian Terhadap Watak ; Bagaimana Watak …

Belajar dari Otai, Berkongsi dengan Generasi Muda

Belajar dari Otai, berkongsi dengan Generasi Muda: Assalamualaikum dan salam sejahtera. Entah apalah tajuk entry kak D kali ni. “Belajar dari Otai, berkongsi dengan Generasi Muda”?.. Bunyi macam ntah apa-apa jer kan. Tapi suka hati Kak D lah nak letak tajuk apa pun sebab time ni Kak D tengah paksa diri untuk menulis balik di blog picisan ni. 🙂   …

Selamat Hari Kebangsaan : 58 Tahun Malaysia Merdeka!

Hari ni 31 Ogos 2015 genaplah 58 tahun kemerdekaan negara kita Malaysia. Di kesempatan ni CD nak ucapkan Selamat Hari Merdeka kepada semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Tema tahu ini ialah Sehati Sejiwa.. Adakah kita betul-betul sehati sejiwa? Walaupun negara kita dilanda pelbagai isu ekonomi, politik dan sebagainya.. Namun, kita harus sedar bahawa walau apa pun yang terjadi, inilah …