Politik | Profil Ikon | Umum

Biografi Tun Dr. Mahathir Mohamad

By on 28/05/2018

Nampaknya ramai yang belum move on lagi dengan PRU 14. Dalam whatsapp group dan di media sosial masih lagi memperkatakan tentangnya. Tak ketinggalan pihak pembangkang pun asyik nak kecam jer dengan menuntut janji2 manifesto2 Pakatan Harapan. Alahai.. sabarlah yer. Bagi peluang Tun M sebab beliau pun banyak urusan negara nak diselesaikan satu per satu. Siapa […]

Continue Reading

Blog Review | Event | Umum

Berbuka Puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie

By on 15/06/2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa kabar sahabat pembaca setia blog CahayaDiana.com dan juga yang pertama kali terjumpa blog ni? Dah baca ke entry sebelum ni iaitu tentang cara Allah buang kesombongan kita. Kali ni CD nak share pula pengalaman berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie. Berbuka puasa di dewan exclusive Colosseum Events Glenmarie Baru-baru ni […]

Continue Reading

Agama | Doa | Ramadhan | Umum

Doa selepas Terawih yang menusuk Kalbu

By on 02/06/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Doa selepas Terawih yang menusuk kalbu : Selepas solat witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Agak jarang kita dengar imam nak baca doa dalam Bahasa Melayu. Memang ramai yang tersentuh hati hingga mengalirkan air mata bila menghayati bait-bait bacaan doa imam. Sewaktu moreh saya ambil peluang […]

Continue Reading

Al Quran | Hijrah Diri | Umum

Mukjizat Metamatika Al-Quran – Part 1

By on 29/03/2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Mukjizat Metamatika Al-Quran ini adalah hasil kajian oleh Dr. Mir Hazil Azran Ramli dari page Hijrah Diri (HD). Bagi yang minat untuk mengambil tahu atau ambil peduli tentang rahsia di sebalik nombor dan huruf, beliau adalah pakar yang boleh kita rujuk. Bagi saya sendiri, ini adalah salah satu cabang […]

Continue Reading

Mutiara Kata | Umum

Sahabat umpama Garam Gula Beras Dessert Sayur ?

By on 13/02/2017

Puisi tentang Sahabat : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tentu ada di sini yang mencari Puisi tentang Sahabat atau dalam istilah lain.. mutiara kata tentang sahabat; kata-kata indah tentang sahabat; ayat-ayat puitis; kata-kata indah tentang sahabat untuk ditujukan buat seseorang yang bergelar sahabat, rakan, kawan, teman dan yang sewaktu dengannya. Kak D memang penggemar puisi dan […]

Continue Reading

Umum

Selamat Hari Kebangsaan : 58 Tahun Malaysia Merdeka!

By on 31/08/2015

Hari ni 31 Ogos 2015 genaplah 58 tahun kemerdekaan negara kita Malaysia. Di kesempatan ni CD nak ucapkan Selamat Hari Merdeka kepada semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Tema tahu ini ialah Sehati Sejiwa.. Adakah kita betul-betul sehati sejiwa? Walaupun negara kita dilanda pelbagai isu ekonomi, politik dan sebagainya.. Namun, kita harus sedar bahawa walau […]

Continue Reading