Slider Video Editor

Aplikasi Penyuntingan Video Terbaik 2017

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Ramai yang tanya saya tentang apakah Aplikasi Penyuntingan Video Terbaik 2017 ? Agak susah nak jawab sebab saya bukan seorang editor yang selalu bertukar-tukar software/ aplikasi video editor. Sebagai seorang professional video editor, saya hanya biasa dengan software/aplikasi yang bersesuaian dengan tuntutan kerja saya. Semestinya aplikasi Final Cut Pro atau singkatannya FCP . Selain …

Al Quran Hijrah Diri Umum

Mukjizat Metamatika Al-Quran – Part 1

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Mukjizat Metamatika Al-Quran ini adalah hasil kajian oleh Dr. Mir Hazil Azran Ramli dari page Hijrah Diri (HD). Bagi yang minat untuk mengambil tahu atau ambil peduli tentang rahsia di sebalik nombor dan huruf, beliau adalah pakar yang boleh kita rujuk. Bagi saya sendiri, ini adalah salah satu cabang ilmu yang baru, tapi sebenarnya …

Blogging

7 Sebab kenapa Cahaya Diana berblogging

7 Sebab Kenapa Cahaya Diana Berblogging : Assalamualaikum & Salam Sejahtera . Dah masuk tahun ke-7 kak D berblogging.. now baru rasa nak share 7 Sebab kenapa kak D berblogging. Buat shortlisted jer.. Shortlisted ke? Nampak macam panjang jer.. Hahahaa.. kalau rajin korang bacalah sampai habis. Tak rajin tak payah baca. I olls ok jewww.. hiks!   Sebab Pertama (1) : Mengabadikan …

Mutiara Kata Umum

Sahabat umpama Garam Gula Beras Dessert Sayur ?

Puisi tentang Sahabat : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tentu ada di sini yang mencari Puisi tentang Sahabat atau dalam istilah lain.. mutiara kata tentang sahabat; kata-kata indah tentang sahabat; ayat-ayat puitis; kata-kata indah tentang sahabat untuk ditujukan buat seseorang yang bergelar sahabat, rakan, kawan, teman dan yang sewaktu dengannya. Kak D memang penggemar puisi dan ayat-ayat mutiara kata ni lebih-lebih …

Slider Tip Pemasaran

Nak Produk Anda Viral? Guna Cara ni…

Nak Produk Anda Viral? Guna Cara ini : Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Artikel ni kak D copy and paste dari posting kak D baru-baru ni di fesbuk tapi edit sikitlah nak bagi sedap dibaca. Tak tahulah anda ‘bran’ ke tak untuk buat benda-benda macam ni. Hehehee.. apa-apa pun kak D sekadar berkongsi pengalaman… —– Dulu masa blajaq tentang periklanan.. lecturer bagitahu.. Salah satu …

CDVLog

Selamat Tahun Baru 2017 – VLog Pertama Recap Projek Video 2017

Selamat Tahun Baru 2017 – VLog Pertama Recap Projek Video 2017: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Harap belum terlambat untuk kak D ucapkan Selamat Tahun Baru 2017. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk terus bernafas hingga ke tahun 2017. Semoga kita semua lebih dikurniakan kehidupan yang lebih baik sepanjang 2017 ni. Alhamdulillah. Hari ini dalam sejarah.. hehehe.. Finally kak D berjaya jugak hasilkan Vlog …

Media Sosial Saham Akhirat Tazkirah Viral

Lepas ni dah tak nak solat lambat lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog CahayaDiana.com. Kalau sudi tinggalkanlah komen murni anda yer. Dah baca ke artikel sebelum ni iaitu tentang 7 Panduan Menghasilkan Proposal Dokumentari ?. Artikel tu dikongsi sebagai panduan diri sendiri jugak sebenarnya. Bagi yang ada idea nak hasilkan dokumentari boleh la refer panduan tu. Sebelum tu kalau sudi jom subscribe Youtube …

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari
Umum

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari ini sangat penting untuk dijadikan rujukan bagi mereka yang ingin menghasilkan kertas cadangan idea menghasilkan dokumentari.  Proposal atau juga dikenali sebagai treatment dokumentari ini adalah proses pra-penerbitan (pre-production) yang kita perlu ingat untuk mempersembahkan idea kepada penerbit, pihak yang ingin membeli dokumentari kita atau untuk mendapatkan dana daripada pihak-pihak tertentu. Secara asasnya, untuk menulis …

Kajian tentang Watak dan Perwatakan Sinematografi Umum Unimas

Kajian tentang Watak dan Perwatakan dalam Filem

Kajian tentang Watak dan Perwatakan dalam Filem : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Jangan terkejut tiba-tiba tajuk entry kak D kali ni berbunyi agak serius. Dah macam kak D nak start lecture jer kan. Jangan salah faham.. sebenarnya kak D baru terjumpa buku tesis masa kak D belajar di Unimas dulu. Tajuk tesis kak D.. Kajian Terhadap Watak ; Bagaimana Watak …

Motivasi my Mentor

Persamaan Cahaya Diana dan Irfan Khairi

Persamaan Cahaya Diana dan Irfan Khairi : Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sedap tak tajuk entry ni… maaf la ada unsur2 *perasaan sket.. konon-konon kak D ada persamaan dengan Pakar Jutawan Internet Malaysia, Dr. Irfan Khairi. Alaa… bagi chance la kak D nak ambik aura jutawan IK sket. 😀 Entry ni dibuat sempena ulang tahun yang pertama kak D tamat pengajian dengan IK …