CahayaDiana.com

Personal Blog ♥ A Storyteller & a Dreamer ♥ Filmmaker
Media Sosial | Saham Akhirat | Tazkirah | Viral

Lepas ni dah tak nak solat lambat lagi

By on 01/01/2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada pembaca setia blog CahayaDiana.com. Kalau sudi tinggalkanlah komen murni anda yer. Dah baca ke artikel sebelum ni iaitu tentang 7 Panduan Menghasilkan Proposal Dokumentari ?. Artikel tu dikongsi sebagai panduan diri sendiri jugak sebenarnya. Bagi yang ada idea nak hasilkan dokumentari boleh la refer panduan tu. Sebelum tu […]

Continue Reading

Umum

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari

By on 23/12/2016

7 Panduan menghasilkan penulisan proposal dokumentari ini sangat penting untuk dijadikan rujukan bagi mereka yang ingin menghasilkan kertas cadangan idea menghasilkan dokumentari.  Proposal atau juga dikenali sebagai treatment dokumentari ini adalah proses pra-penerbitan (pre-production) yang kita perlu ingat untuk mempersembahkan idea kepada penerbit, pihak yang ingin membeli dokumentari kita atau untuk mendapatkan dana daripada pihak-pihak […]

Continue Reading

Motivasi | my Mentor

Persamaan Cahaya Diana dan Irfan Khairi

By on 09/11/2016

Persamaan Cahaya Diana dan Irfan Khairi : Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sedap tak tajuk entry ni… maaf la ada unsur2 *perasaan sket.. konon-konon kak D ada persamaan dengan Pakar Jutawan Internet Malaysia, Dr. Irfan Khairi. Alaa… bagi chance la kak D nak ambik aura jutawan IK sket. 😀 Entry ni dibuat sempena ulang tahun yang pertama kak […]

Continue Reading

Motivasi

7 Tips Motivasi Pagi Untuk Lebih Semangat

By on 08/11/2016

7 Tips Motivasi Pagi Untuk Lebih Semangat : Assalamualaikum & Salam Sejahtera..   Perkara terbaik yang anda patut lakukan pada waktu pagi ialah; 1. Bersyukur..Bersyukur…dan Bersyukur.. Bersyukur sebab anda masih diberikan peluang untuk menerukan hidup. Anda juga masih diberikan kesempatan untuk melakukan yang terbaik pada hari ini, lebih baik daripada hari kelmarin. 2.Tekad Bermotivasi Pasang […]

Continue Reading

Memory Remains | Personal

Diana Jangan Menangis kalau Ayah Meninggal Dunia – Part 2

By on 20/09/2016

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Sambungan dari post  Diana Jangan Menangis kalau Ayah Meninggal Dunia (Part 1) . Klik sini untuk baca Part 1. 💕💕💕💕💕💕💕💕 Saya tertunggu-tunggu apa yang dia nak cakap dan contoh apa yang ustaz Yaakob nak bagi. Ustaz ni berkalau-kalau pulak dengan saya. Lambat-lambat pulak dia cakap.. “Kalau apa?..cepatlah cakaappp…!” ~ Geram […]

Continue Reading

Memory Remains | Personal

Diana Jangan Menangis Kalau Ayah Meninggal Dunia…

By on 19/09/2016

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ “Diana jangan menangis kalau ayah meninggal dunia..” Pesan seorang ustaz semasa saya dipanggil ke bilik Kafa sementara menanti makcik datang untuk jemput saya pulang ke rumah. Saya masih ditingkatan 1 time tu dan tinggal di asrama. Jarak rumah dengan sekolah memang jauh.. Lebih kurang 1 jam perjalanan. Memang terkejutlah tiba-tiba […]

Continue Reading

rancangan tv

Rancangan Realiti Kewangan – Let’s Du-It 2016

By on 05/06/2016

Rancangan Realiti Kewangan – Let’s Du-It 2016 adalah sebuah rancangan realiti TV yang memfokuskan tentang pengurusan kewangan. Ini adalah rancangan realiti kewangan terbaru di Malaysia dan dah masuk musim ke-2 pada tahun 2016 ini. Untuk rancangan ini, CD bertugas sebagai Pembantu Penerbit (Assistant Producer) yang bertanggungjawab memastikan semua urusan penggambaran berjalan lancar hinggalah proses penyuntingan. […]

Continue Reading