CahayaDiana.com

Video Editor by Profession, Blogger by Passion
Facebook post | Penulisan Skrip | Video Editor

Penulisan Skrip – 3 Perkara Penting Dalam Sesebuah Cerita

16/03/2018
CD Bersama sifu penulis skrip, abang Amin Shakib & geng Unimas, Khairul @ Kay

Soalan: Apakahย 3 Perkara penting dalam sesebuah cerita?

Jawapan : “Pertama ialah.. Skrip… Kedua.. Skrip… dan ketiga juga adalah Skrip…”
~ Hitchcock

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Skrip ni adalah bukti pertama dlm penghasilan sesebuah drama/ filem…

Ini pula kata2 keramat dari producer dan director tersohor industri perfileman U-Wei Hj Shaari. Semalam CD bincang pasal ini lah bersama otai penulisan skrip di Malaysia danย  juga sifu skrip CD.. tak lain tak bukan abg Amin Nasir Sulaiman atau nama penanya Amin Shakib.

Banyak lagi kata2 padu dari abg Amin berkaitan skrip sebenarnya bila kami ngopi2 semalam di Sec.13 Shah Alam. Alhamdulillah.. kepala dah overload dengan idea2 menarik bila dah lepak dgn otai ni..

Dalam cerita ada cerita.. hahaha.. faham ke faham? Memang setiap apa yg berlaku dlm hidup kita boleh dijadikan cerita jika digarap dengan baik oleh penulis skrip & pengarah.

Siaplah.. lepas ni nak buat cerita tentang seorang video editor yg bercuti di puncak Gunung Jerai mencari “Ilham” utk menulis skrip..๐Ÿ˜œ

Ataupun buat kisah tentang cabaran yg dihadapi si Wedding Plannerย Intan Mazidah dalam membangunkan perniagaannya di Sungai Petani.. ?

Tak pun… kisah persahabatan anak2 muda kampung yg menghadapi pelbagai rintangan dalam menubuhkan sebuah band diberinama Locomotivestone ..yg digerakkan oleh Iskandar Arif & the gang..

Alang2 bercuti di Kedah nanti.. nak buat travellogue . Contribute something untuk negeri Kedah.. Itu plan asal..

Aahhh… banyaknyer yg nak dibuat. Takpe kita go one by one ok. InsyaAllah tengok nanti apa hasil. Jalan dah terbentang luas di depan. Just grab the opportunity.. or creat your own opportunity.

Apa2 pun thank you so much abg Amin sudi meluangkan masa & bagi banyak idea. Lama tak menulis skrip ni. Insyaa Allah will do my best base on what we discuss last night.
.
#DeetheEditor nak berehat jap dari edit… Jadi #DeetheProducer pulak.. Eh! ๐Ÿค“

PS: Artikel ini adalah catatan di facebook personal CD. hiks!ย โœŒ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge