Hari ni CD nak share Bagaimana Orang Kaya dan Berjaya Bermula? Pernah tak terlintas difikiran anda begini….

  1. Mengapakah ada orang yang lahir miskin dan ada pula yang dilahirkan dalam keluarga yang kaya?
  2. Benarkah bahawa seseorang yang kaya itu adalah disebabkan tuah dan orang miskin jadi miskin disebabkan takdir?
  3. Benarkah bahawa untuk menjadi kaya kita perlu belajar daripada mereka yang kaya?

Kaya atau miskinnya seseorang itu, telah ditentukan Allah. Namun tidak salah untuk kita melihat, belajar dengan mencontohi kejayaan mereka yang kaya agar nasib diri kita berubah kepada yang lebih baik. Dalam Al-Quran sendiri menyebut bahawa, tidak akan diubah nasib sesuatu kaum itu, sekiranya mereka tidak merubah nya sendiri. Jadi, mari kita selami bagaimana cara orang kaya berfikir?

Bagaimanakah minda orang kaya berfikir?

Jika dikaji pemikiran orang kaya di dunia seperti Bill Gates, Warren Buffett atau di Malaysia, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary kita akan dapat melihat ciri-ciri dan sifat-sifat peribadi yang berbeza berbanding orang biasa, iaitu:

Suka berniaga atau usahawan semula jadi: Hampir kesemua orang kaya memiliki perniagaan sendiri kecuali mereka yang mewarisi kekayaan keluarga. Dalam sejarah, hampir tidak pernah berlaku orang makan gaji menjadi kaya raya. Jadi jika mahu menjadi kaya, anda perlu memulakan perniagaan sendiri. Orang kaya juga ada kalanya melakukan multi-tasking dalam kehidupan sehariannya, maksudnya melakukan lebih daripada satu kerja pada satu masa!

Berpandangan jauh dan mempunyai visi: Orang kaya percaya untuk menjadi kaya mereka perlu berpandangan jauh. Mereka juga ada matlamat hidup, tidak kira sama ada matlamat jangka panjang dan jangka pendek. Bagi mereka, kekayaan bukanlah sesuatu yang perlu ditunggu atau diberikan oleh pihak lain, tetapi diraih dengan perancangan yang baik.

Sukakan duit: Sifat orang kaya memang sukakan duit, namun bagi mereka wang bukanlah segala-galanya. Mereka tahu tiada batasan had kekayaan apabila bekerja sendiri berbanding kerja makan gaji. Mereka juga menghargai duit dan belajar untuk meningkatkan jumlah duit tersebut dan percaya wang dan kekayaan perlu untuk mencapai tujuan hidup. Dalam erti kata lain, dengan wang yang dimiliki boleh meningkatkan taraf hidup, taraf kesihatan dan kualiti kebahagian yang mereka miliki.

Tidak menganggap duit sebagai punca kejahatan: Bagi mereka, dengan mempunyai banyak wang, akan dapat mengelakkan mereka dari terjerumus ke dalam masalah akibat tidak memiliki duit seperti merompak, membunuh dan mencuri.

Orang kaya suka menyimpan: Orang kaya sentiasa menyimpan sekurang-kurangnya 50% hasil pendapatan mereka. Oleh itu jika ingin keluar dari kemiskinan maka anda perlu berusaha untuk lebih banyak menyimpan.

Orang kaya selalu membuat pelaburan untuk menggandakan kekayaan: Wang menghasilkan wang! Kebiasaannya orang kaya akan faham bahawa wang yang diperoleh daripada keuntungan perniagaan bukanlah untuk dibelanjakan melainkan untuk diproduktifkan sehingga kembali menghasilkan wang. Mereka akan melaburkan duit yang mereka miliki dan berusaha melaburkan semula keuntungan perniagaan untuk mengembangkan perniagaan mereka, menambah pelaburan emas, perak, amanah saham dan pasaran saham dengan harapan agar duit ini akan berganda menjadi lebih banyak pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, apa saja bentuk pelaburan adalah berisiko tinggi. Anda perlu belajar untuk melaburkan duit yang anda miliki, ilmu pengetahuan anda mungkin akan mengalami kerugian dalam pelaburan yang dilakukan. Warren Buffet pernah berkata, jangan melabur jika anda tak tahu apa yang anda lakukan!

Faktor Kekayaan

Kaya Disebabkan Keturunan: Ada usahawan yang kaya disebabkan keturunan. Lahir-lahir sahaja sudah berada dalam keluarga yang kaya, tentu masa depan pun cerah, bukan? Namun tak ramai yang bernasib sebegini baik, hanya segelintir sahaja.

Menjadi usahawan atau ahli perniagaan: Forbes Magazine telah menyenaraikan 74% daripada mereka yang berjaya dan kaya adalah mereka yang menjalankan perniagaan. Menjalankan perniagaan juga dianggap mulia dalam Islam. Terdapat hadis nabi yang menyebut, ‘9/10 daripada sumber rezeki adalah hasil daripada perniagaan’.

Sekiranya ingin menceburi dalam bidang perniagaan, maka seseorang itu perlu pantas dalam merebut peluang yang ada. angan risau tentang hal orang lain tetapi fokus untuk memperbaiki diri sendiri. Belajarlah dari mereka yang telah terbukti berjaya dalam perniagaan dan pelajari sistem yang digunakan mereka. Keusahawanan adalah asas yang penting untuk membina kekayaan tetapi anda perlu bersedia untuk menambah ilmu dan kemahiran. Antaranya ialah ilmu pemasaran kerana pemasaran adalah kunci kejayaan dan kekayaan keusahawanan.

Bekerja keras menaiki tangga kerjaya: Tahu kah anda 10% daripada orang kaya membina kekayaan mereka melalui kerja keras, berusaha dan menjadi aset kepada syarikat-syarikat tertentu. Mereka berkhidmat di syarikat-syarikat yang pada asalnya kecil, kemudian selepas beberapa tahun berkembang menjadi syarikat yang besar. Mereka yang telah bekerja keras ini kemudiannya diberikan ganjaran saham apabila syarikat tersebut disenaraikan ke bursa saham.

Menjadi pakar atau professional dalam sesuatu bidang: Ada juga yang kaya dan berjaya dengan memilih kerjaya professional ataupun pakar dalam sesuatu bidang. Contohnya seperti doktor, akauntan, peguam, arkitek, jurutera dan lain-lain lagi. Pengalaman yang dimiliki oleh mereka yang terlibat dalam profesion ini membolehkan mereka dinilai dan diberi ganjaran pendapatan yang sangat lumayan.

Melibatkan diri dalam bidang jualan: Melibatkan diri dalam bidang jualan adalah antara cara yang mudah dan ramai daripada mereka yang berjaya serta kaya dengan cara ini. Usahawan yang terlibat dalam bidan jualan mungkin mempunyai kelulusan sederhana tetapi pendapatan mereka mungkin lebih banyak sebulan dibandingkan dengan pakar yang mengajar tentang teori jualan dan pemasaran tetapi tidak pernah terlibat dalam hal menjual barang.

Nasib, bakat atau rezeki yang terpijak: Hanya 1% daripada mereka yang kaya berjaya melalui cara ini. Mereka berjaya membina kekayaan melalui saham, ciptaan terbaru atau terkini, teknologi, industri hiburan, penulisan buku dan lagu, menang loteri atau apa-apa cara yang banyak memerlukan usaha tetapi banyak bergantung kepada bakat atau nasib. Kaedah ini adalah tidak mustahil tetapi agak susah.

Kaya Mengikut Prinsip Islam

Islam juga menggalakkan umatnya untuk menjadi kaya, dengan meletakkan pelbagai garis panduan dan tatacara untuk seseorang itu menjadi kaya:

Gemar menolong orang – orang yang lemah, baik dalam bentuk fizikal ataupun material, “tidaklah kalian semua diberi pertolongan dan diberikan rezeki melainkan karena orang – orang lemah di antara kalian”

Gemar mendermakan harta. Firman Allah SWT “dan barang apa saja yang kamu nafkahkan, Allah akan menggantikannya dan Dialah Pemberi rezeki yang sebaik – baiknya”

Gemar bersilaturrahim. Nabi SAW bersabda “Ketahuilah orang yang ada hubungan nasab denganmu, engkau harus menyambung hubungan kekerabatan dengannya. Kerana sesungguhnya silaturrahim itu akan menumbuhkan kecintaan pada keluarga, memperbanyak harta, dan memanjangkan umur”

Tawakal kepada Allah SWT terhadap apa yang telah kita usahakan dalm mencari rezeki. “Seandainya kalian mahu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benarnya, pasti Allah akan memberikan rezeki kepadamu sebagaimana burung yang di beri rezeki, pagi – pagi dia dalam keadaan lapar, dan kembali dengan keadaan kenyang” (hadis Nabi S.A.W.) Berkaitan dengan tawakal, maka manusia dianjurkan untuk terus melakukan ikhtiar dari setiap usaha yang dilakukannya.

Antara Mereka Yang Perlu Dicontohi

Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew dilahirkan di Hui-An, Daerah Fujian, China dan pada mulanya hanyalah merupakan seorang pelatih mekanik kereta. Untuk menambah pendapatan, beliau akan mengambil upah membasuh bas dengan bayaran 10 sen sebuah. Loh mula mengumpul duit sejak kecil dan pada ketika berusia 18 tahun, Loh membeli 11 unit bas dengan menggunakan simpanan RM2,000. Bas-bas tersebut kemudian dijualnya dengan harga RM12,000 sebuah. Keuntungan yang diperoleh tidak dibelanjakan sesuka hati, tetapi digunakan untuk mengembangkan perniagaannya. Beliau kemudiannya membeli pula 39 unit bas yang lain.

Pada tahun 1958, Loh mengambil keputusan untuk menceburi bidang kenderaan bermotor. Matlamat utamanya adalah merevolusikan industri permotoran Malaysia. Loh kemudiannya mengatur perjumpaan dengan Mr. Soichiro Honda, seorang pencipta motosikal yang terkenal dengan ideanya untuk mewujudkan pengangkutan bermotor yang berkesan untuk orang ramai. Dalam perbincangan yang dibuat bersama, kata sepakat telah dipersetujui dan selang beberapa tahun kemudian, sebuah kilang Honda mula dibuka di Kawasan Perindustrian Mak Mandin, Pulau Pinang bagi memasang Honda Cub dan motosikal Honda telah dinamakan semula sebagaiBoon Siew Honda. Baru-baru ini, Boon Siew Honda telah membuka kilang baru di bernilai RM200 juta di Kawasan Perindustrian Batu Kawan, Pulau Pinang dan beroperasi sebagai pusat pengeluaran, jualan, servis dan alat ganti motosikal.

Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tahun 1951. Beliau lahir dalam keluarga yang besar dan hidup serba kekurangan. Rumah yang didiami sangat usang dan tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Tan Sri Syed Mokhtar tidak mendapat pendidikan yang tinggi, dan mendapat ilmunya melalui pengalaman yang diperolehnya dalam menjalankan perniagaan sejak kecil lagi. Beliau membantu ibunya menanam sayur-sayuran, menjual sayurannya di pasar dan menjual roti canai di pasar yang sama. Beliau juga turut menggembala haiwan peliharaan bapanya semata-mata untuk membantu menampung perbelanjaan keluarganya. Terlalu banyak cabaran yang beliau hadapi antaranya apabila perniagaan haiwan ternakannya mengalami kemerosotan akibat wabak kaki dan mulut. Ia memberikan kesan yang sangat buruk kepadanya sehingga beliau mengambil keputusan untuk tidal lagi melibatkan diri dalam bidang penternakan. Beliau mula menjual daging secara kecil-kecilan dengan membeli daging yang tidak terjual di pasar, membungkus daging itu bersama ais dan menjualnya kembali kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran di sekitar Alor Setar.

Setelah berasa lebih yakin dengan dirinya sendiri, beliau beralih pula kepada perniagaan pengangkutan dengan melakukan jual beli kenderaan berat. Selain itu, beliau juga turut berkecimpung dalam perdagangan beras dan juga komoditi lain seperti gula, teh, tepung susu dan juga minyak sapi kepada kerajaan. Tan Sri Syed Mokhtar juga gemar mencuba sesuatu yang baru. Ini terbukti apabila beliau menceburi bidang pembuatan pakaian, perkapalan, kejuruteraan, pembinaan, automobil dan perkhidmatan pos. Sehingga kini Forbes Magazine telah mengiktiraf Tan Sri Syed Mokhtar sebagai usahawan ke-526 terkaya di dunia dan yang ke-8 terkaya di Malaysia.

1 Comment

  1. Kekayaan dan kemewahan datang daripada Allah.. kita patut mensyukurinya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

CahayaDiana

Cahaya Diana - A Lifestyle blogger | Also blogging about personal development, social media tips, family and friends and sharing about production industry. Currently fulltime film editor at No Name Films Factory. ::: Working Experience ➤ Film & Drama Editor @Metrowealth MIG; Script Writer & Graphic Designer @DoubleVision ::: Degree in Cinematography (UNIMAS)

You may also like...